Elektrik-Elektronik

Fiş ve piriz türleri

Günümüzde kullanımda olan 15 tip elektrik fiş ve piriz tipi vardır ve bunların her biri ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Başkanlığı (ITA) tarafından A harfi ile başlayan ve alfabenin içinde geçen bir harf verilmiştir. Bu harfler tamamen keyfidir: aslında hiçbir şeyi zorunlu kılmazlar.

A Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

A Tipi, örneğin Kuzey ve Orta Amerika ve Japonya’da kullanılır. İki düz paralel çatallı bu Class II topraksız fiş, Kuzey ve Orta Amerika’nın çoğunda oldukça standarttır. NEMA 1-15 olarak bilinir ve 1904’te Harvey Hubbell II tarafından icat edilmiştir. Fiş, 15.9 – 18.3 mm uzunluğunda ve 12.7 mm aralıklarla ölçülen, 1.5 mm kalınlığında iki yassı uca sahiptir.
A tipi fişler genel olarak polarizedir ve iki kanat aynı genişliğe sahip olmadığından sadece tek yönlü takılabilir. Nötr bağlı bıçak 7,9 mm genişliğinde ve iletken bıçak 6,3 mm genişliğindedir.
Bu fiş 15 A olarak derecelendirilmiştir.

A ve B tipi fişler yalıtılmamıştır (yani, pim gövdeleri, C, G, I, L veya N fişleri gibi fiş gövdesine doğru siyah bir kaplamaya sahip değildir) ve prizler duvara gömülmemiş demektir. A tip fiş yarıya kadar çıkarılmış, uçları hala sokete bağlıdır. A ve B tipi prizler potansiyel olarak tehlikelidir, çünkü hazne ile kısmen çıkarılmış bir fiş arasındaki mesafe, pimlere parmaklarınızla veya çay kaşığı gibi metal bir nesneyle dokunacak kadar büyüktür.

B Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

B tipi, örneğin Kuzey ve Orta Amerika ve Japonya’da kullanılır. Bu Class I fiş, Amerikan standardı NEMA 5-15 olarak belirlenmiştir.
12.7 mm aralıklı, 15.9 – 18.3 mm uzunluğunda ve 6.3 mm genişliğinde iki yassı 1.5 mm kalınlıkta kanadına sahiptir. Aynı zamanda, iki düz bıçaktan 3.2 mm daha uzun olan 4.8 mm çapında bir yuvarlak veya U şeklinde topraklama pimine sahiptir, böylece cihaz güç bağlantısı yapılmadan önce topraklanır. Topraklama pimi ile iki güç bıçağını birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 11,9 mm’dir. Fiş 15 amper değerindedir.

Orta ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde, topraklı B tipi prizler oldukça nadirdir. Bu nedenle insanlar genellikle iki kutuplu topraklanmamış bir soket ile eşleştirmek için B tipi fişin topraklama ucunu basitçe keserler.

C Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

C Tipi, İngiltere, İrlanda, Kıbrıs ve Malta dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde kullanılır. C tipi muhtemelen en çok kullanılan uluslararası fiştir. Bu iki telli fiş topraklanmamış ve iki yuvarlak uçludur. CEE 7/16’da açıklanan Europlug popüler olarak bilinir. Fiş, tabanda 18,6 mm ve uçta 17,5 mm aralıklı merkezlerde 19 mm uzunluğunda iki adet 4 mm yuvarlak pime sahiptir.

İki pim, 10 mm uzunluğunda yalıtılmış manşonlara sahiptir. Hafifçe yakınlaşırlar, ancak nispeten esnektirler ve fişin 17,5 – 19 mm merkezlerde 4,0 – 4,8 mm’lik yuvarlak temasları kabul eden herhangi bir soket ile eşleşmesini sağlar. Fiş genellikle 2.5 amp veya daha az gerektiren class II uygulamalarında kullanım için sınırlıdır.

Elbette, polarize değildir. İngiltere, İrlanda, Kıbrıs ve Malta dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca gelişmekte olan dünyanın çeşitli yerlerinde de kullanılır.

C tipi fişler çok yaygın kullanılsa da, C tipi prizler için durum böyle değildir.
Bu tür soketler, E, F, J, K veya N soket tiplerinin eski ve topraklanmamış çeşididir. Günümüzde çoğu ülke yeni binalara monte edilmesi için topraklı priz talep etmektedir. C tipi prizler topraklanmadığından, hemen hemen her yerde yasa dışı kalır ve yerini ülkeye bağlı olarak E, F, J, K veya N tipiyle değiştirirler. Hiç şüphe bırakmamak için: sadece prizler yasa dışı hale geldi, fişler elbette kullanılıyor. Bir C tipi fiş E, F, J, K veya N tipi bir sokete mükemmel bir şekilde uyar.

D Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

D tipi neredeyse yalnızca Hindistan ve Nepal’de kullanılır. Hindistan, aslen İngiliz Standardı 546’da (1947’den önce Büyük Britanya’da standarttır) tanımlanan bir fiş üzerinde standardize etmiştir. Bu 5 amperlik fiş üçgen oluşturan üç yuvarlak uçludur. Merkezi topraklama pimi 20.6 mm uzunluğundadır ve 7.1 mm çapındadır. 5,1 mm çizgi ve nötr pimler 19,1 mm aralıklı merkezlerde 14,9 mm uzunluğundadır. Topraklama pimi ile iki güç pimini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 22,2 mm’dir. Daha büyük pimlere sahip olan ve 15 amper olarak derecelendirilen M Tipi, Hindistan, Nepal ve Pakistan’daki daha büyük cihazlar için D tipi ile birlikte kullanılır. Bazı soketler hem M tipi hem de D tipi fişleri alabilir.

Bu arada, D tipi soketler ve çeşitli Avrupa fişleri arasında istenmeyen bir uyumluluk var. Her ne kadar bir Europlug uçlarının merkezleri (C tipi), D tipi bir fişe göre birbirine daha yakın (17.5-18.6 mm, 19.1 mm) olmasına rağmen, bir Europlug genellikle büyük ölçüde sayesinde D tipi bir prize çok fazla çaba göstermeden sığar pimlerinin esnekliği. Bununla birlikte, fiş bir D yuvasına tam olarak yerleştirilemez, çünkü uçlar tıpanın tabanında elastik değildir ve D tipi tıpaların (19 mm ve 14.9 mm) pinlerinden daha uzundurlar. Bu nedenle, C tipi fişlerin her zaman doğru temasta olmamaları ve bazı durumlarda kısa devre ile sonuçlanabilecek soketin kıvılcım çıkarmasına neden olma nedeni budur.

C tipi fişler ve D tipi prizler güvensiz olarak değerlendirilebilse de, D çıkışlı E / F fişlerini kullanmak tamamen tehlikelidir. E ve F tipi fişlerin pimlerinin merkezleri, D tipi tiplerden biraz daha yakındır (19 mm – 19.1 mm), ancak Europlugs’in (tip C) aksine, esnek uçları yoktur. Bu, kelimenin tam anlamıyla hazneye zorlanmak zorunda oldukları anlamına gelir. Açıkçası, bu tür uygunsuz kullanım birçok nedenden dolayı çok büyük bir güvenlik tehlikesi oluşturur. Öncelikle – C – E ve F tipi fişlerin aksine topraklanmaları beklenir, ancak bunlar D tipi prizlerle kullanıldığında böyle olmaz.

D tipi fişler, dünyadaki en tehlikeli olanlar arasındadır: çatal uçları yalıtılmaz (yani, pim gövdeleri, C, G, I, L veya N tipi fişler gibi fiş gövdesine doğru siyah bir kaplamaya sahip değildir); D tipi bir fiş yarıya kadar çıkarıldığında, uçları hala prize takılıdır! Küçük çocuklar, böyle bir fişi çekerken ve parmaklarını etrafına koyarken kendileri elektrik çarpma riski taşırlar. D tipi prizler duvara gömülmemiştir, bu nedenle de canlı pimlere dokunmaktan herhangi bir koruma sağlamazlar.

E Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

E tipi esas olarak Fransa, Belçika, Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Tunus ve Fas’ta kullanılır.

Fransa, Belçika ve diğer bazı ülkeler, Almanya’da ve diğer kıta Avrupa ülkelerinde standart olan CEE 7/4 soketinden (F tipi) farklı olan bir sokette standart hale gelmiştir. Uyumsuzluğun nedeni E soketindeki topraklamanın, sokete daimi olarak monte edilmiş yuvarlak bir erkek pim ile gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu topraklama pimi 14 mm uzunluğunda ve 4,8 mm çapındadır. Fişin kendisi, yuvarlak olması dışında ve soketin topraklama pimini kabul etmek için dişi bir temas eklemesi dışında C’ye benzer. Fiş, 19 mm aralıklı merkezlerde 19 mm uzunluğunda iki adet 4.8 mm yuvarlak pime sahiptir. Dişi kontak ile iki güç pimini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 10 mm’dir.

E ve F soketleri arasındaki farkları köprülemek için CEE 7/7 fişi geliştirildi (soldaki fotoğrafa bakın): F tipi soket ile eşleştirmek için her iki tarafta topraklama klipsleri ve topraklamayı kabul etmek için dişi bir kontak var E tipi soketin pimi. Topraklama klipsi olmayan orijinal E tipi fiş artık kullanılmaz, ancak nadiren bazı eski cihazlarda da bulunabilir. CEE 7/7 fişinin E tipi bir prizle kullanıldığında kutuplandığını unutmayın. Fiş 16 amper değerindedir. Bunun üzerinde, ekipmanın şebekeye kalıcı olarak bağlanması veya IEC 60309 sistemi gibi başka bir yüksek güç konektörü ile bağlanması gerekir. Bir C tipi fiş, E tipi bir sokete tam olarak oturur. Soket 15 mm gömmedir, bu nedenle kısmen takılmış fişler bir şok tehlikesi oluşturmaz.

F Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

F Tipi, örneğin, Almanya, Avusturya, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Norveç, Portekiz, İspanya ve Doğu Avrupa’da kullanılır.

F tipi, yuvarlak olması ve fişin yanında iki topraklama klipsi eklenmesi dışında C’ye benzer. Fiş, 19 mm aralıklı merkezlerde 19 mm uzunluğunda iki adet 4.8 mm yuvarlak pime sahiptir. İki topraklama klipsinden biri ile iki güç piminin merkezlerini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki mesafe 16 mm’dir.

CEE 7/4 fişi, her iki yönde yuvaya takılabildiğinden, Schuko bağlantı sistemi polarize değildir (yani çizgi ve nötr, rastgele bağlanır). 16 amperlik uygulamalarda kullanılır. Bunun üzerinde, ekipmanın şebekeye kalıcı olarak bağlanması veya IEC 60309 sistemi gibi başka bir yüksek güç konektörü ile bağlanması gerekir.

E ve F soketleri arasındaki farkları köprülemek için CEE 7/7 fişi geliştirilmiştir. Yukarıda gösterilen bu fiş, her iki tarafta F tipi soketle eşleştirmek için topraklama klipslerine ve E tipi soketin topraklama pimini kabul etmek için dişi bir kontağa sahiptir. Bu dişi kontağa sahip olmayan orijinal F tipi fiş artık kullanılmıyor, ancak bazı DIY mağazalarında yeniden yazılabilir bir sürüm mevcut olabilir. Bir C tipi fiş, bir F tipi sokete tam olarak oturur. Soket 15 mm gömmedir, bu nedenle kısmen takılmış fişler bir şok tehlikesi oluşturmaz.

G Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

G tipi esas olarak İngiltere, İrlanda, Kıbrıs, Malta, Malezya, Singapur ve Hong Kong’da kullanılmaktadır.

Bu 13 amperlik fiş, ikizkenar üçgen oluşturan üç dikdörtgen dişe sahiptir. Merkezi topraklama pimi 4 x 8 mm ve 22,7 mm uzunluğundadır. Çizgi ve nötr pimler, 22.2 mm aralıklı merkezlerde 4 x 6.35 mm ve 17.7 mm uzunluğundadır. Toprak pimi ile iki güç pimini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 22

kamagra oral jelly usa

,2 mm’dir. 9 mm uzunluğundaki yalıtımlı manşonlar, fiş kısmen takılıyken çıplak bir konektörle yanlışlıkla teması önler.

İngiliz Standardı BS 1363, elektrik şebekesine yapılan tüm bağlantılar için üç telli topraklı ve sigortalı fiş kullanılmasını gerektirir. İki telli class II cihazlar topraklanmaz ve çoğu zaman yalnızca prizin kepenklerini açmaya yarayan plastik bir topraklama pimine sahiptir. C tipi bir fiş üzerinde böyle bir topraklama piminin bulunmaması, onu bir tip G prizine bağlamayı imkansız kılar, ancak sivri bir nesneyi açılan prizin orta deliğine sokmak suretiyle sokete zorlanabilir.

Birleşik Krallık’ta, bir evdeki elektrik prizleri 32 A devre kesiciler tarafından korunan halka devreleri vasıtasıyla bağlanır. Bu kablo türü İngiltere dışında nadiren kullanılır ve sigortalı fişlerin kullanılmasını gerektirir. Cep telefonu şarj cihazları gibi küçük cihazlarda, fişin içinde genellikle 3 A’lık bir kartuş sigortası bulunur; kahve makineleri gibi ağır hizmet tipi aletlerde 13 amperlik kartuş sigortası bulunan bir fiş bulunur.

H Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

H tipi yalnızca İsrail ve Filistin’de kullanılır. Bu topraklı 16 amperlik fiş İsrail’e özgüdür. 19 mm uzunluğunda ve üçgeni oluşturan üç 4.5 mm yuvarlak çatal uçludur. Çizginin merkezleri ve nötr pimler 19 mm aralıklıdır. Toprak pimi ile iki güç pimini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 9,5 mm’dir.

H tipi prizler de C tipi fişleri kabul eder. 1989’dan önce, İsrail fişinin hala düz uçları olduğu zamanki durum böyle değildi. 1989’dan beri yapılan elektrik prizleri hem düz hem de yuvarlak pimli fişleri kabul eder. Orijinal düz uçlu H tipi fişler artık kullanılmıyor, ancak yine de bulunabilirler. Bu fiş aynı zamanda Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin hepsinde de kullanılıyor.

H tipi fişler, dünyadaki en tehlikeli olanlar arasındadır: çatal uçları yalıtılmaz (yani mil uçları, C, G, I, L veya N tipi fişler gibi fiş gövdesine doğru siyah bir kaplamaya sahip değildir); H tipi bir fiş yarıya kadar çıkarıldığında, uçları hala prize takılıdır! Küçük çocuklar, böyle bir fişi çekerken ve parmaklarını etrafına koyarken kendileri elektrik çarpma riski taşırlar. H tipi prizler duvara gömülmemiştir, bu nedenle canlı pimlere dokunmaktan da bir koruma sağlamazlar.

I Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

Tip I’de Avustralya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Çin ve Arjantin’de kullanılır.

Bu 10 amperlik fiş, dikey olarak 30 ° ‘ye ayarlanmış, baş aşağı bir V oluşturan iki yassı 1.6 mm kalınlığa sahiptir, merkezleri 13.7 mm aralıklarla yerleştirilmiştir ve her iki uç 17.3 mm uzunluğunda ve 6.3 mm genişliğindedir. Yassı toprak bıçağı da 6,3 x 1,6 mm ölçmektedir, ancak 20 mm uzunluğundadır.

Topraklama piminin merkezi ile fişin ortası arasındaki mesafe 10,3 mm’dir. Sadece iki adet düz V biçimli dişe sahip bu fişin topraklanmamış bir versiyonu da bulunmaktadır. Her iki fiş sürümünde de canlı ve nötr pinler bulunur, bu yüzden fiş tam olarak bir prize takılmamış olsa bile, çatalların açıkta kalan kısmına dokunmak size şok veremez.

15 amper’de derecelendirilmiş bir fiş / soket konfigürasyonu da mevcuttur, ancak topraklama pimi daha geniştir: 6,3 mm yerine 8 mm. Standart bir 10 amperlik fiş, 15 amperlik bir prize uyacaktır, ancak 15 amperlik bir fiş sadece bu özel 15 amperlik prize uyar. Ayrıca, uçları hala daha geniş olan 20 amperlik bir fiş vardır. Daha düşük ampere sahip bir fiş her zaman daha yüksek ampere sahip bir prize uyacaktır, ancak bunun tersi mümkün değildir.

Avustralya’nın fiş / soket sistemi AS 3112 standardı olarak kodlanmıştır. Küçük farklılıklar olmasına rağmen (Çin fişlerinin pimleri 1 mm daha uzun ve soketler toprak teması yukarı bakacak şekilde takılmış olsa da), Avustralya fişi, prizde kullanılan soket ile eşleşir Çin Halk Cumhuriyeti (anakara Çin).

Avustralya tipi I’in boyutlarının A tipi ile çok benzer olmasının nedeni, Avustralya standardı gerçekte eski tipte bir Amerikan fişi olmasıdır. 1916 yılında, A tipi fişi icat eden aynı elektrik mühendisi olan Harvey Hubbell II tarafından patenti alındı. Hubbell’in üç bıçaklı tasarımı ABD’de, mevcut A tipi fişi ile uyumsuzluğundan dolayı hiçbir zaman popüler olmamıştı, ancak yerel üreticilerin düz pimli fişler yerine fişleri takması daha kolaydı çünkü Avustralya’da İngiliz D tipi sisteme tercih edildi. yuvarlak olanları. 1930’larda, baskın Avustralya elektrikli aksesuar üreticileri, Victoria Eyalet Elektrik Komisyonu ile birlikte Hubbell’in tasarımını standartlaştırma kararı aldı.

I Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

J Tipi neredeyse yalnızca İsviçre ve Lihtenştayn’da kullanılır.

İsviçre’nin SEC 1011’de açıklanan kendi standardı vardır. Bu fiş, topraklama pimi ilavesi dışında C’ye benzer. J tipi fişler, 19 mm uzunluğunda üç adet 4 mm yuvarlak pime sahiptir. Çizginin merkezleri ve nötr çatal uçları 19 mm aralıklıdır ve 10 mm uzunluğunda yalıtımlı manşonları vardır. Bu fişin eski sürümlerinde kılıfsız pimler var.

Tip J, Brezilya tip N standardına çok benziyor, ancak J tipi toprak pimini N tipinden daha uzağa merkez pimine sahip olduğundan, bununla uyumlu değil: toprak pimi ile orta arasındaki orta arasındaki mesafe iki güç pimini birbirine bağlayan hayali hat 5 mm’dir. Bu konektör sistemi, 10 ampere kadar olan uygulamalarda kullanım için derecelendirilmiştir. 10 A’nın üstünde, ekipman uygun branş devre korumalı elektrik besleme sistemine kalıcı olarak bağlanmalı veya şebekeye uygun bir yüksek güçlü endüstriyel konektörle bağlanmalıdır. Bir C tipi fiş, bir J tipi soketine mükemmel şekilde oturur.

K Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

K tipi neredeyse yalnızca Danimarka ve Grönland’da kullanılmaktadır.

Danimarka standardı DS 60884-2-D1’de tarif edilmiştir. Benzer E fişinin aksine, topraklama pimi prize takılı değildir, ancak fişin üzerindedir. U-şekilli topraklama pimi 14 mm uzunluğunda, 4 mm kalınlığında ve 6.5 mm çapındadır. Çizgi ve K tipi nötr pimler yuvarlaktır ve 4.8 mm çapındadır. Boyları 19 mm, merkezleri ise 19 mm aralıklıdır. Toprak pimi ile iki güç pimini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 13 mm’dir. Fiş 16 A olarak derecelendirilmiştir.

Bir C tipi fiş, bir K tipi sokete mükemmel şekilde oturur. Danimarka soketi E ve F fiş tiplerini de kabul edecektir: ancak bu fişlerle topraklama bağlantısı yoktur, çünkü fişte erkek bir topraklama pimi gerekir. E / F fişlerine sahip çok sayıda ithal Avrupa cihazı nedeniyle, Danimarka hükümeti E veya F tipi prizlerin de takılmasını yasal hale getirme kararı aldı. Dolayısıyla, beklenti, uzun vadede, standart Avrupa tipi F soketinin (veya – ancak bu daha az olasıdır – daha az kullanılan E tipi) sonunda Danimarka tipi K soketinin yerini alacağı yönündedir.

L Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

Tip L, neredeyse yalnızca İtalya, Şili, Uruguay’da kullanılır ve ayrıca Kuzey Afrika’da rastgele bulunur.

İtalyan topraklı fiş / soket standardı CEI 23-16 / VII, 10 ve 16 amper arasında derecelendirilmiş iki stil içerir. Her iki fiş ucu stili, düz bir çizgiye yerleştirilmiş üç yuvarlak pimden oluşur. Temas çapı ve aralığı bakımından farklılık gösterirler ve bu nedenle birbirleriyle uyumlu değildir. 10 amperlik versiyon, 19 mm uzunluğunda üç adet 4 mm yuvarlak pime sahiptir. Çizginin merkezleri ve nötr pimler 19 mm aralıklıdır. İki dış çataldan birinin merkezi ile toprak piminin merkezi arasındaki mesafe 9,5 mm’dir. 10 amp tarzı soket ayrıca C tipi fişleri de kabul eder.

16 amperlik versiyon, 19 mm uzunluğunda üç adet 5 mm yuvarlak pime sahiptir. Çizginin merkezleri ve nötr pimler 26 mm aralıklıdır. İki dış uçtan birinin merkezi ile toprak piminin merkezi arasındaki mesafe 13 mm’dir. Her iki fiş de simetrik olduğundan, her iki yönde de yerleştirilebilir, bu da polarize olmadıkları anlamına gelir.

Günümüzde, iki çeşit türü olan evrensel prizler de vardır: birincisi, her iki L stilinin yanı sıra C fişlerini de kabul eden çok yaygın olarak kullanılan bir soket olan bipasso prizi (kelimenin tam anlamıyla: ikiz ölçülü çıkış) vardır. bujileri. İkincisi, E & F fiş tipleriyle bile uyumluluk sağlayan bipasso-Schuko prizi var.

M Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

M tipi neredeyse yalnızca Güney Afrika, Svaziland ve Lesoto’da kullanılmaktadır.

Bu fiş, Hint D tipi fişe benzer, ancak pinleri çok daha büyüktür. M tipi 15 amperlik bir fiştir ve üçgeni oluşturan üç yuvarlak uçludur. Merkezi topraklama pimi 28.6 mm uzunluğundadır ve 8,7 mm çapındadır. 7.1 mm çizgi ve nötr pimler, 25.4 mm aralıklı merkezlerde, 18.6 mm uzunluğundadır. Topraklama pimi ile iki güç pimini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 28,6 mm’dir.

M fişinin Güney Afrika versiyonu, fiş kısmen takılıyken çıplak bir konektörle yanlışlıkla teması önlemek için pimlerin üzerinde yalıtımlı manşonlara sahiptir. Tip D Hindistan ve Nepal’de kullanılsa da, M tipi daha büyük cihazlar için de kullanılır. Oradaki bazı soketler hem M hem de D tipi fişleri alabilir. M Tipi ayrıca İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde klima devreleri (duvara monte ünitelerin özel bir prize takılı olduğu durumlarda) ve bazı çamaşır makineleri gibi ağır ev aletleri için kullanılır. İngiltere’de, M tipi hala uluslararası mavi ve kırmızı renkli endüstriyel CEE fişlerine geçme çabalarına rağmen, tiyatro kurulumları için standart fiştir.

N Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

N tipi neredeyse sadece Brezilya ve Güney Afrika’da kullanılır.

N tipi soket ve fiş Brezilya ve Güney Afrika’da resmi standarttır. Fiş iki pim ve bir topraklama piminden oluşur. İki değişken vardır: 10 A versiyonunun uçları 4 mm çapında ve 19 mm uzunluğundadır. 20 amperde derecelendirilen ikinci versiyon, daha ağır cihazlar için kullanılır ve 4.8 mm yuvarlak pimlere sahiptir, ancak aynı zamanda 19 mm uzunluğundadır. Çizginin merkezleri ve nötr pimler 19 mm aralıklıdır. Topraklama pimi ile iki güç pimini bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe 3 mm’dir.

N tipi soketler, aynı zamanda her yerde bulunan C tipi fişleri de içerecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır. N tipi, İsviçre tipi J standardına çok benziyor, ancak N tipi iki güç pimini (5 mm yerine 3 mm) birbirine bağlayan hayali çizgiye daha yakın olan topraklama pimine daha yakın olduğu için bununla uyumlu değil.

Tip N, aslında IEC 60906-1 olarak adlandırılan uluslararası 230 V ev tipi fiş sistemine dayanmaktadır. 1986’da, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu, tüm Avrupa için ortak bir standart olması amaçlanan bu standardı yayınladı (ve buna ek olarak, 230 V şebeke ile diğer tüm bölgeler). Ne yazık ki, onu bir Avrupa Birliği standardı olarak kabul etme çabası 1990’ların ortalarında bekletildi.

Brezilya, sık kullanılan C tipi de dahil olmak üzere 10 (!) Farklı fiş ve priz tipi kullanıyordu. Bu farklı priz ve priz tiplerinin bu proliferasyonuna bir son vermek için, Brezilya Teknik Standartlar Birliği (Associação Brasileira de Normas Técnicas (ABNT)), IEC 60906-1’de standardizasyon yapmaya karar verdi. 2001’de, bu standart Brezilya’da NBR 14136 olarak kabul edildi ve uygulaması 2007’de başladı. Ancak, bu Norma BRasileira 14136, IEC 60906-1 ile tamamen aynı değildir: Brezilya standardı, 10 A için 4 mm’lik bir pim çapına sahiptir. 20 A fiş için fiş ve 4,8 mm iken, orijinal IEC 60906-1 standardı sadece bir adet 4,5 mm pim çapına ve maksimum 16 A akıma sahiptir.

Diğer fiş tiplerinin çoğu orijinal olarak tasarlandığı zaman mevcut olmayan modern enjeksiyon teknolojisi sayesinde, en yeni N tipi standart, dünyadaki diğer tüm fiş / soket sistemlerinden daha kompakt, sağlam ve güvenlidir.

Ancak Brezilya’nın tek bir fiş ve priz tipinde standardizasyonu bazı riskler doğuruyor. Niye ya? Bunun sebebi Brezilya’nın standart bir gerilimi olmayan çok az ülkeden biri olması, ancak aynı zamanda sadece bir resmi soket olması! Başka bir deyişle, 220 V ile 127 V soket arasındaki farkı söyleyemezsiniz! (27 Brezilya federatif biriminin ve bunların gerilimlerinin hepsinin ayrıntılı bir listesi için burayı tıklayın.) Çoğu eyalette 127 V elektrik kullanılır, ancak bir kısmı 220 V’tadır. Distrito Federal’de uyumlu bir 220 V sokete takıldığında yok edilecek! Bir şey prize takmadan önce yerel voltajı kontrol ettiğinizden emin olun! Yerel voltajı tanımanın standart numarası (üzerine hangi voltajın basıldığını görmek için bir ampulü kontrol etmek) genellikle işe yaramaz, çünkü bazı evlerde aydınlatmaları için hem 127 V hem de 220 V güç kaynakları vardır. Yine de, Brezilya’da satılan birçok cihazın çift voltaj olduğu söylenmelidir, ancak bu kesinlikle hepsi için geçerli değildir.

Neyse ki, son birkaç yılda voltaj farkını açıkça görülebilir kılma eğilimi vardı. Genellikle, 220 V prizler kırmızı, 127 V prizler beyaz olacaktır. Aksi takdirde soketler gerilimi belirten bir çıkartmayla etiketlenebilir. Bu tür kırmızı ve beyaz çıkartmalar günümüzde çoğu DIY mağazasında satın alınabilir.

O Tip fiş ve piriz

Ülkelere göre gerilim, voltaj ve fiş tipleri

O tipi yalnızca Tayland’da kullanılmaktadır.

16 amper sınıfında O tipi soket ve fiş Tayland’da resmi standarttır. Fiş sistemi 2006 yılında tasarlanmıştır, ancak kullanımı henüz yaygın değildir. Halen aşamalı olarak aşamalı hale getirilmektedir. Standart TIS 166-2549’da açıklanmaktadır.

O tipi, yuvarlak ve 4.8 mm çapında iki güç pimi ve bir toprak pimi içermektedir. Elektrik pimleri 19 mm uzunluğundadır, 10 mm uzunluğunda yalıtımlı manşonları vardır ve merkezleri 19 mm aralıklıdır. Topraklama piminin uzunluğu 21,4 mm’dir. Topraklama pimi ile iki güç pimini birbirine bağlayan hayali çizginin ortası arasındaki merkezden merkeze mesafe, B tipi fişlerde olduğu gibi tamamen aynı olan 11.9 mm’dir. Bu bir tesadüf değildir, çünkü bu soketin hibrid versiyonu aslen A, B, C ve O tipi fişleri barındıracak şekilde tasarlanmıştı.

Uzun vadede, Amerikan prizleriyle uyumluluğun kaldırılması planlanıyor, çünkü Tayland elektrik şebekesi 230 V’da çalışırlar, benzer görünseler de, O tipi fişler İsrail tipi H veya Danimarka tipi K tipi fişlerle değiştirilemez. Bununla birlikte, O tipi prizler ve E / F tipi fişler arasında çok güvensiz bir uyumluluk vardır, bu nedenle Tayland Hükümeti E / F fişleri bulunan cihazların satışını yasaklamıştır. Tayland’da kullanıldığında, bir E / F fişi topraklanmayacak ve böyle bir fiş kısmen çekildiğinde, hala canlıyken dişlere dokunabileceksiniz!

Birisi lütfen, neden bir alternatifte mevcut olduğunda bir ülkenin neden yeni bir fiş ve soket sistemi geliştirdiğini açıklayabilir mi? Uluslararası N tipinde standardizasyon (veya bunun için, F veya E gibi C tipi ile uyumlu olan başka bir güvenli ve topraklı fiş sistemi) elbette ki açıktır. Tayland Hükümeti yine de A ve B fiş tipleriyle uyumluluğu aşamalı hale getireceği için, neden N tipini kabul etmediler, aynı zamanda hibrit B / N kaplarının olduğu bir geçiş dönemi için izin verdiler. N tipi soketler takılabilir mi? Bu kesinlikle akıl almaz!

Hüseyin Sümer

Chemical and Mechanical engineer. Entrepreneur. Passionate about, Technology and Research.

Yorumlar