Genel Bilgi

G Kuvveti Nedir? Etkileri Nelerdir?

G Kuvveti, İngilizce’deki “gravitational” kelimesinden yola çıkılarak ortaya çıkarılmış bir terimdir. Akselerometre adlı cihazla ölçülebilen G Kuvveti, herhangi bir cismin maruz kaldığı fiziksel etkiyle ağırlık değeri üretmesine verilen addır.

Lunaparklarda, hız trenine veya gondola bindiğinizde midemiz ağzımıza geliyor gibi hissederiz, kanımız çekilir gibi olur. G kuvveti işte budur.

Böyle hissettiğimizde aslında birden fazla kuvvet etkimektedir. Dünya sürekli hepimizi aşağı çekiyor. Çok fazla kütleye sahip ve bu ona geniş bir çekim alanı kazandırıyor. Hızlı bir sürüşe başladığımızda ya da frene bastığımızda, Dünya’nın yer çekiminden çok daha güçlü kuvvetler tarafından savruluyoruz. Ama neden?

1 G kuvveti, Dünya’nın yer çekimi alanında yerde dururken vücudumuza uyguladığı kuvvet miktarıdır. Dünyayı oluşturan her parçacık bizi aynı anda çekiyor. Bu çekme parçalarının her biri oldukça zayıftır

, ancak bir araya gelerek ayaklarımızı yerde tutacak kadar güçlüdürler.

Bir nesnenin hızı yer çekiminden daha hızlı değiştiği her zaman, kuvvetler bir G’den daha büyük olacaktır. Sıfır G’de ağırlıksız hissedilir.

Araştırmalara göre bir insanın uzun süreli olarak dayanabileceği G Kuvveti’nin ölçüsü 5 G’dir. Bu etkinin fazla uzun sürmesi halinde ise sonuç kaçınılmaz ölüm olacaktır. Yoğun kuvvetler kemikleri ve organları ezer. Pilotlar bu etkinin daha üst seviyelerine maruz kaldıkları için G Suit adı verilen özel giysiler kullanırlar. Bu giysi, savaş pilotlarının 9 G’e kadar dayanmalarına olanak sağlar.

Sert dönüş yapan bir pilot, çekim kuvvetinin birçok katı eşdeğerinde bir akselerasyonu tecrübe eder. Bu durum özellikle akselerasyon kuvvetlerinin 9G kadar yüksek olabildiği askeri avcı jetlerinde ve yüksek performanslı hava akrobasisi uçaklarında doğrudur. Hava yarışı pilotları da sert dönüşler (pylon) sırasında yüksek G kuvvetlerini tecrübe ederler

Kaynak, howitworksdaily

İbrahim KÜÇÜK

Makine Mühendisi

Yorumlar