Genel Hesaplamalar

İdeal kilo hesaplayıcı

Aşağıdaki ideal kilo hesaplama aracında ideal kilosunu hesaplamak istediğiniz kişinin cinsiyetini seçerek, santim cinsinden boyunu giriniz ve ardından hesapla butonuna basınız.

İdeal kilo formülü

Erkekler İçin: İdeal Kilo = 50 + 2,3 * (Boy(cm)/2,54) – 60)
Kadınlar İçin: İdeal Kilo = 45,5 + 2,3 * (Boy(cm)/2,54) – 60)

Vücut yüzey alanı formülü

Mosteller Metodu : (Boy x Agırlık / 3600)^½

Yağsız vücut ağırlığı formülü

Kadınlar İçin: Yağsız Vücut Ağırlığı = 1,07 x kilo(kg) – 148 x (kilo / boy(cm))^2
Erkekler İçin: Yağsız Vücut Ağırlığı = 1,1 x kilo(kg) – 128 x (kilo / boy(cm))^2

Vücut suyu hesaplama formülü

Kadınlar İçin: Toplam Vücut Suyu = -2,097 + 0,2466 x kilo(kg) + 0,1069 x boy(cm) 
Erkekler İçin: Toplam Vücut Suyu = 2,447 + 0,3362 x kilo(kg) + 0,1074 x boy(cm) – 0,09156 x yaş

Vücut kitle endeksi formülü

Vücut Kitle Endeksi = kilo(kg) / ((boy(cm)/100)^2)

Vücut kitle endeksi

KategoriVücut Kitle Endeksi (kg/m2)
Çok ciddi derecede düşük kilolu15’ten az
Ciddi derecede düşük kilolu15 – 16 aralığında
Düşük kilolu16 – 18,5 aralığında
Normal (sağlıklı) kilolu18,5 – 25 aralığında
Fazla kilolu25 – 30 aralığında
1. dereceden (hafif) obez30 – 35 aralığında
2. dereceden (ciddi) obez35 – 40 aralığında
3. dereceden (çok ciddi) obez40’tan fazla

İdeal kilo endeksi, bir kişinin boyunun kilosuna oranla ne kadar ideal kilosunda olup olmadığını belirten parametredeğeridir. İdeal kilonuzu hesaplarken ortaya çıkacak olan sayısal değerlerin karşılığını bilmeniz için ideal kilo endeksinde tam olarak nerede yer alıyor olduğunuzu ve bunun ne anlama geliyor olduğunu bilmeniz gerekir.

Yaptığınız hesaplamalar sonucunda elde ettiğiniz değerlerin anlamı şunlardır;

0-18.4: Boyunuza oranla kilonuzun yetersiz olduğunu gösterir. Zayıflık birçok hastalık için risk oluşturduğu gibi fiziksel görünümünüzü de etkileyen önemli faktörlerdendir. Değerinizi yükseltmek için daha dengeli beslenmeniz ve beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeniz gerekmektedir.

18.5-24.9: Bu değerler kabul edilen normal sınırların adeta kırmızı çizgisidir. Bu sonucu elde ettiğinizde boyunuza oranla kilonuzun ideal olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumun istikrarını sağlamak içinse fiziksel aktivitelere önem göstermeli ve formunuzu korumalısınız.

25.0-29.9:  Boyunuz göz önüne alındığında kilonuzun fazla olduğunun göstergesidir. Bir an önce spor yapmalı ve fiziksel aktivitelerinizi arttırmalısınız. Aksi taktirde kilo alışınızın artışıyla birlikte hem sağlık sorunları hem de obezite sorunlarının yaşanması muhtemeldir.

30.0-34.9: İki kritik değerden biri olan 30.0 ile 34.9 arasında sonuç elde ediyorsanız obezite rahatsızlığının pençesine düşmüşsünüz demektir. Kilonuz boyunuza oranla aşırı fazladır ve ileri seviye sağlık rahatsızlıklarıyla karşılaşmanız an meselesidir. Bu değerler arasında yer alan kişilerde kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve hipertansiyon rahatsızlıkları sıklıkla görülmelidir. Fiziksel aktivitelerinizi arttırmanın yanı sıra bir an önce uzman bir hekime danışmanız gerektiğiniunutmayın.

35.0-44.9: Obezite sınırının ikinci sınıfında elde edilen değerlerdir. Vücudunuza oranla kilonuzun fazla olduğunun ve bir an önce hekim kontrolünde kilo vermeniz gerektiğinin de sinyallerdir. Daha sağlıklı bir yaşam ve formda olmak, üçüncü sınıf obeziteye atlamamak için hemen çözüm çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekir.

45.0 ve üstü: Obezitenin en üst sınıfı kabul edilen değerlerdir. Bu sınıfta yer alan kişilerin hem sağlıkları hem de psikolojileri bozulmaya yüz tutmuştur. Kişilerin bir an önce kendi ideal kilolarına ulaşması için hekim denetiminde ve diyetisyen kontrolünde beslenme programlarını takip etmesi gerekmektedir. Obezitenin en üst sınırı kabul edilen 45.0 ve üstü üçüncü sınıf obezite riski ve yüksek sağlık riski demektir.

İdeal kilo nedir?

İdeal kilo sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için boyunuz ile orantılı olan kilo değeridir. Yapılan bilimsel çalışmalar da sadece 1 kg kilo kaybının bile, insan ömrünü 3 ya da 4 ay kadar uzattığını göstermiştir. Aşağıda görülen Vücut Kitle İndeksi (VKİ) tablosunda kilogram cinsinden kilonuz ve metre cinsinden boyunuzun kesiştiği noktanın içinde bulunduğu alan kilonuzun ideal olup olmadını öğrenebilirsiniz. Eğer mevcut kilonuz ideal kilonuzun altında ya da üstünde ise bu kiloya ulaşabilmek için izlenecek yol, kısa sürede fazla miktarda kilo kaybetmek ya da almak değil, sağlıklı kilo kaybını/kazancını sağlamak ve bu kiloyu uzun dönemde korumaktır.

İdeal kiloda olmanın yararları:

  • Vücut ağırlığınız ideal düzeyde ise kendinizi daha zinde ve dinamik hissedersiniz.
  • Hastalıklara yakalanma riskiniz daha düşüktür ve bağışıklık sisteminiz daha kuvvetlidir.
  • Ayrıca öğrenme ve konsantrasyon güçlükleri de çekmezsiniz.

İdeal kiloda olmamanın zararları:

  • Vücut ağırlığınız olması gerekenden az ya da fazla ise hastalıklara yakalanma riskiniz daha yüksektir.
  • Çok sık halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kabızlık, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü gibi şikayetler yaşayabilirsiniz.
  • İdeal ağırlığa ulaşmak amacıyla kilo artışının ya da azalışının hızlı olması sağlıklı değildir.

Yaşa Göre İdeal Kilo Değişir Mi?

Yaşa göre kilo konusunda sorular olabiliyor. İdeal kilo aslında yaşa göre değişmez.

Şunu belirtmeliyiz ki yetişkinliğe kadar, yani 20 – 25 yaşlarına kadar yaş arttıkça vücut ağırlığının artması gayet normaldir.

Fakat yetişkinlikten yaşlılığa doğru ilerledikçe özellikle kas kütlesini korumak da zorlaşacağı için kilomuza dikkat etmeliyiz.

Taşınan her kilo, eklemlere binen yük; her vücut yağı, metabolizmamızı yavaşlatan bir faktördür.

Profil Ağırlığı Hesaplama

Hüseyin Sümer

Chemical and Mechanical engineer. Entrepreneur. Passionate about, Technology and Research.

Yorumlar